چالش میان تهران و واشینگتن‌‌، میانبری برای فرصت
جنگ دور و صلح نزدیک است
۲۴ فروردین

دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط با توجه به بیانات و بیانیه های طرفین امیدها به توافق و صلح را نزدیک و عدم توافق و جنگ را دور نشان می دهد.

در این میان دشمنان بیرونی و متحدین درونی آنان، سعی وافر خواهند داشت تا با به بن‌بست کشاندن مذاکرات، کماکان فضای تنش را حفظ و حتی بر شدت آن بیفزایند. اما بارقه های امید ناشی از عقلانیت و تدبیر در پیش گرفته شده توسط تهران و واشینگتن پس از چهار دهه چالش به آرامی زنده شده و این تحلیلی از سر خوش بینی نیست، بلکه برخاسته از شرایط و الزامات اجتناب‌ناپذیری است که صلح و توافق را به تهران و واشینگتن تحمیل کرده است.

مسیر مذاکرات دشوار و توافق آسان نبوده و در روند پیش رو با فراز و نشیب هایی همراه خواهد شد ولی دورنمای آن بیش از تاریکی‌، نوید روشنایی را می دهد.

در ارتباط به چرایی دور شدن از سایه جنگ میان ایران و آمریکا ‌، یاداشت ۱۹ اسفند اینجانب در دیپلماسی ایرانی می تواند به برخی علل راهبردی در خوشبینی به توافق کمک کند. در آن یادداشت که با عنوان «جنگی نخواهد شد»
  • احمد رضایی

    در آن یادداشت که با عنوان «جنگی نخواهد شد» منتشر شد، نوشته شد که «ایران و ایرانیان در تمامی جهات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی تغییر و پوست اندازی کرده‌اند و تهران بیش از همه و در حاشیه واشینگتن از این امر آگاهی داشته و یکی از دلایل مهمی که جنگ را از ایران دور می کند همین تغییرات است‌. نه ایران، نه آمریکا، نه اسرائیل و نه روسیه و نه اغلب همسایگان و اروپا جنگ به معنای کلاسیک آن را خواهان نبوده و نیستند. علی‌رغم طبل‌های به صدا در آمده جنگ در رسانه ها، جنگی در کار نخواهد بود. ادبیات به‌کار گرفته شده ار سوی رهبران ایران و آمریکا بیش از جنگ‌، بوی صلح و رسیدن به تفاهمی را می دهد که در آن بشود آبرومند به صلح رسید. در اظهارات و پیام های رد و بدل شده میان ایران و آمریکا، محور اصلی کماکان مسئله هسته ای و چگونگی توافق نسبت بدان است. طرح موضوعات نیروهای مقاومت و برد موشکی امری حاشیه ای و پوششی از سوی آمریکاست. در حال حاضر نیروهای جبهه مقاومت مفهوم سنتی خود را از دست داده و با محدودیت مانور مواجه شده و عملا تا حدود زیادی از دور اثرگذاری خارج شده است. مسئله موشکی نیز با توجه به برتری هوایی اسرائی

  • احمد رضایی

    مسئله موشکی نیز با توجه به برتری هوایی اسرائیل از یک سو و ملاحظات حفظ توازن قوا در سطح منطقه خاورمیانه‌، ملاحظه‌ای حاشیه ای و مذاکراتی قابل معامله خواهد بود‌‌.»

  • احمد رضایی

    یادآور شدیم که «اگرچه ممکن است در این فراز نوشتار خوش بینی نهفته باشد اما می‌دانیم که مذاکرات پنهان، مستقیم و غیرمستقیم میان ایران و آمریکا سال هاست با فراز و نشیب‌هایی برقرار است و جواب مثبت آن به‌نظر می رسد چندان دور نباشد. علی‌رغم این که در این روزها بر طبل جنگ کوبیده می شود، صلح از افق پیداست کافیست سخنان رهبران ایران و آمریکا به‌خوبی ترجمه و تفسیر شود.»

بازنشر